Rejser til det græske fastland, flyv fra Hamborg Lufthavn

Vi  vil her give jer et lille indblik i det græske fastland,  primært til det nordlige Grækenland og Makedonien.  Vi er selv kommet der igennem de sidste 10 år og rejser derned 3 gange om året. Så det siger sig selv, at vi elsker dette område,, som er anderledes end livet på øerne, men rummer mange spændende oplevelser. 

Vi lejer altid bil, så vi kan komme rundt og se området. Der er de dejlige halvøer Halkidiki, som ligger syd for Thessaloniki. Her er der fyldt med turister lige fra foråret og hen til og med oktober. Vi vil også beskrive den Olympiske Riviera, som strækker sig over 100 km og ligger sydvest for Thessaloniki. Grækenlands højeste bjerg Olympos med 2.917 Mt. hvor der er rig mulighed for fantastiske vandreture, som starter med udgangspunkt i den lille meget charmerende by Litochoro. Hvad med naturfænomenet Meteora, der ligger midt i landet. Helt ubeskriveligt flot med klipper og klostre på toppen af klipperne.  Klostrene er bygget af munkene i 1300 tallet. De kan alle besøges. 

Halvøen Pelion er også et besøg værd og på den vestlige side af landet er der også stor turisme med fantastiske bjerge og sandstrande. Her er byen Sivota meget smuk. 

Grækenland fastland charterrejse til grækenland flyv fra hamborg.webp

Søg på rejser til det græske fastland

Vi har alle de tyske rejsebureauers tilbud på rejser til det græske fastland. Klik på knappen nedenfor for at få overblikket:

 

Halvøerne Halkidiki - de 3 fingre ! 

Halvøerne ligger forholdsvis tæt på Thessaloniki lufthavn. Alt efter hvilken finger, I vælger, er der omkring 1 til 2 timers kørsel. Fingrene hedder Kassandra, Sithonia og Athos. Den sidste kan IKKE besøges. Den er udelukket for munkene. 

Kassandra og Sithonia er begge meget smukke og området er traditionelt græsk med flotte badestrande, bjerge, smuk natur og en meget venlig befolkning. Der er naturligvis mange turister men halvøerne er meget populære blandt grækerne selv. Kassandra er perfekt til at snorkle eller dykke og halvøen er også god til vandreture. Sithonia er også rigtig dejlig og nok lidt mere rolig. Alt efter temperament.  

Storbyen Thessaloniki 

Der bor over 1 million mennesker i Thessaloniki. Byen er Grækenlands næststørste og kommer efter Athen og fungerer som hovedstad for Makedonien. Byen er en stor universitetsby og har således mange unge mennesker og dermed også blomstrende shoppingområder og et rigt kulturliv. 

Har I ikke så lang tid skal i ned til havnen og gå en tur langs den meget lange promenade. Besøg det Hvide Tårn som i dag er museum. Langs hele promenaden er der et hav af cafe´er og restauranter og lige bagved promenaden er der moderne butikker,  hvis I skal handle ind. Byen er ret stejl men har i lyst til at udforske lidt mere, kan I gå op i den gamle tyrkiske bydel, hvor der findes meget smukke bygninger i tyrkisk stil. Om sommeren kan der være meget varmt og lummert,  så et forslag er at gøre det sent eftermiddag og /eller aften. 

Thessaloniki charterrejse til grækenland flyv fra hamborg.webp

Den Olympiske Rivera

100 km strand med byer, strande og taverner møder jer her.  sommeren er der mange turister, men grækerner holder også ferie her. Det er et ret billigt område, så det er billigt at gå ud at spise. Området kan nogle steder virke en smule slidt, men vi ser selv charmen i det. Det er græsk og autentisk, og befolkningen er helt nede på jorden og meget venlige. Her bliver man ikke presset ind på restauranten af aggressive tjenere.

Der er omkring 100 km strand. Mange forskellige strande. Nogle primitive, andre mere luxus prægede. Næsten alle steder kan du købe dig plads i en liggestol ved at købe en vand eller en kop kaffe. Her drikker grækerne Frape - kold kaffe. Smager bedre end det lyder, og den varer længe ! Der er både sandstrande og stenstrande. Hver har sin charme. Strande med sten også i vandet har altid meget klart vand, og det er godt at snorkle. Vi kan anbefale disse to stande der ligger syd for Litochoro: Mylos og Galleria.

Bjergbyen Litochoro

Besøg den lille bjergby Litochoro ,som ligger for foden af Grækenlands højeste bjerg Olympos med 2.917 meter.  Byen har cirka 7000 indbyggere, men om sommeren er der vel 3 gange så mange.  Hovedgaden er hektisk med masser af liv,  cafe´er og restauranter.  Overalt ser man op på det helt igennem fantastiske bjerg. Et imponerende syn. Vi bliver aldrig trætte af det. Vi bor altid selv i denne by, og det kan anbefales ,hvis I vil væk fra det mere hektiske liv i byerne ved strandene.  

Olympos charterrejse til grækenland flyv fra hamborg.webp

Olympos bjerget

De græske  guder boede her med Zeus som hersker. Overalt i byen ser man statuer af de græske guder. Har I tid og lyst til at vandre, skal I gøre jer selv den tjeneste at bruge 1 eller 2 dage på det. En kæmpe oplevelse. For at nå toppen i 2.917 meter, skal man være i rimelig  form, men de fleste kan klare det. Der er mange ruter, men vi anbefaler at tage rute E4, som er markeret hele vejen op, og det kan ikke gå galt. I kan køre op i 1100 meter. Her parkerer I, og der er mulighed for at spise og drikke lidt i en lille træhytte.  Meget charmerende, men lidt simpel mad. I kan gå op i 2100 meter, hvor der er et Refuge. Tager omkring 2 til 3 timer. Et Refuge er en hytte, som I kan overnatte i. Det har vi selv gjort, når vi var på toppen og gør det her igen i 2018. Dejlig hytte men kold. Det er ikke Ritz! I kan bade i koldt vand, og der er en taverne, hvor man spiser udemærket. Alt bliver bragt op af muldyr, så udvalget er begrænset. I kan vælge alt fra spagetti med kødsovs til spagetti med kødsovs.  Overnatter I, bliver i vækket kl 06.00 for at se den mest fantastiske solopgang med de andre vandrere. Herefter går turen op ad. Det tager cirka 2,5 til 3 timer alt efter form. Ligegyldigt hvad nyd turen og hold pauser.  Toppen er fantastisk med en storslået udsigt. Der er tre toppe. Mytikas er 2917 meter og temmelig stejl. Vi var selv på Skolio, som er 2906 meter. 

Så går turen nedad igen. Turen ned vil nok tage 5 timer. Mere hvis i er trætte. Måske vil I spise i hytten igen. Når i er nede igen, er I garanteret at være blevet en oplevelse rigere.

TIP

Husk vandrestøvler, godt vandretøj, (der kan være koldt på toppen - 15 grader) gerne tørklæde da det kan blæse koldt, god rygsæk med rigeligt med vand og noget at spise. Lommelygte, måske en god bog, (hvis I kommer tidligt op til hytten) Skal I overnatte husk der skal bookes plads.  Hun hedder Maria, hende som driver Refuget.  Husk at forberedelse er vigtigt. Træn og pak godt. Tjek vejrudsigten inden I går. 

Området her syd for Thessakiloniki kaldes for Grækenlands madkammer. Overalt ses smukke marker, vinmarker, kiwimarker, .meloner,  og andre frugter og så selvfølgelig olivenlunde. 

Kongegravene i Vergina

Besøg kongegravene i Vergina, tæt på Veria. Ligger vest for Thessaloniki og på vej mod det vestlige Grækenland. Philip d. anden ligger begravet her. Han er Alexander Den Stores far. De levede begge i dette område, og der findes mange udgravninger fra den tid. Philip den Anden var ham, der samlede Grækenland, og Alexander Den Store ville erobre verden. Et meget interessant museum fra den tid,som bør ses, hvis man er historisk interesseret. 

Naturfænomenet Meteora

Siden 1988 er dette meget unikke område på UNESCO´S verdensarvsliste og med god grund. Meteora ligger lidt inde i landet ved byen Kalamaka. Byen har mange taverner og hoteller, så har I lyst til at overnatte, er der god mulighed for det. 

De mere end 600 meter høje klipper er oprindelig havbund. På toppen af disse fantastiske klipper er der bygget 24 større klostre. Det første kloster blev bygget af munken Anthanasios i 1300 tallet. Han døbte klippen "Meteora" i luften.  Ved hjælp af rebstiger og hejseværk kunne de få forsyninger op. Disse bruges stadig.  

Fra 2015 er der kun 6 klostre tilbage, som kan besøges, men man skal være anstændigt klædt på. Det er en stor oplevelse at besøge klostrene og ikke mindst den meget smukke udsigt udover klippeformationerne.  

Kloster charterrejse til grækenland flyv fra hamborg.webp

Den smukke halvø Pelion

Kør mod Volos og derfra kører I ind på halvøen. Det er en meget smuk tur med meget krogede veje. Halvøen rummer nogle usandsynlig smukke strande og klipper. Tag gerne en overnatning. Der findes mange små dejlige B&B. Man bor nærmest med ejerne, og de yder en rigtig god og personlig service, og det er billigt. Måske 50 € for 2 personer i et godt værelse med balkon og udsigt over vandet. Derudover får I så lige en simpel men god morgenmad, og de undlader ikke at fortælle at alt er hjemmelavet "spitiko" og nok lavet af Mama. 

Besøge strandene  Mylopotamos og Fakistra.  Den første er utrolig smuk, men ikke stor. Der er en lille taverne nede ved stranden og toiletforhold. Det er noget af det smukkeste,der findes,og vi kommer tilbage hvert år. Fakistra stranden er en øde strand, som I måske får for jer selv. Også meget smuk og har I lyst til at snorkle er dette stedet. husk ligt mad og drikke. Her er der ingen mulighed for at købe noget.  

Ellers er det bare at køre rundt på øen og besøg de små byer med det helt uundværlige  gamle træ på torvet , kirken og tavernen. Så kan roen falde over jer. 

Pelion charterejse til grækenland flyv fra hamborg.webp

Det vestlige fastland

Fastlandet mod italien er også meget smuk. Anderledes end den østlige del. Nok mere turistet og ikke så store bjerge men stadig smukt. Byerne Sivota or Parga er rigtige turistbyer. Her er der gang i den men taverne og meget lækre strande og krystalklart vand. 

Tag eventuelt en tur op i Pindus bjergene, som ligger vel et par timers kørsel fra Sivota og Parge. Næsten lige så smukt som Olympos og gode vandreture. Her er der bjørne og vild natur.  Her er mere øde, men en meget venlig befolkning. Ligger tæt på Albanien. 

En anden god udflugtsmulighed herfra er den skønne ø Korfu. Den ligger kun vel 1 times sejlads fra byen Igoumenitsa, som ligger nord for Parga. Besøg byen Korfu, som er en meget skøn by. Fantastiske små snoede gader og et liv uden lige. Butikker, cafeer og restauranter møder jer overalt. Byen er meget italiensk præget. De smukkeste solnedgange ser I også her.  

Privat foto af solnedgang på Korfu 

Hvad spiser man i Makedonien - Det nordlige Grækenland

Overalt findes der taverner. Ofte ligner de bare en forlængelse af dagligstuen eller terrassen. Ofte familieejede. Datteren og faderen står for serveringen og Mama er i køkkenet.  Man spiser godt, men simpelt. Kylling, lam, oksekød og selvfølgelig fisk. Ved havet er det altid frisk fisk, og grækerne mener, at alle bestemt bør spise blæksprutter - kalimari (nej tak) Langt det meste er lokale råvarer, og opskrifter er selvfølgelig Mamas eller hendes Mama !  Priserne overalt er meget gunstige. Vi har rejst her i 10 år og har ALDRIG følt os snydt. Grækerne sætter en ære i at opføre sig ordentligt og give en god service.  Det er også helt okay at gå ind og spise en græsk salat med vand til. Der er ingen, der forlanger at man skal tage tre retter. Aldrig sure miner. Man må gerne lægge lidt drikkepenge. 

Skulle I have interesse i at høre mere om dette område, er I meget velkommen til at kontakte direktør og partner i Skov Rejser Carsten Aaby på mail [email protected]

 

Kort over Thessaloniki, (Nord Grækenland, Fastlandet)